Genom ett unikt samarbete med ett sjukhus i Tanzania finns det varje år möjlighet för en grupp elever i årskurs 3 att göra utlandspraktik. Tyvärr har pandemin inneburit att inga elever har kunnat åka de två senaste åren, men nästa läsår räknar vi med att vara igång igen. Läs Arianas reseberättelse från tidigare år.

 Jag var en av fyra tjejer som i januari 2020 fick möjligheten att göra min slutpraktik på ett sjukhus i Tanzania.

Innan resan var jag väldigt spänd och exalterad för att jag inte visste vad som väntade mig. Väl på plats var allt så mycket bättre än på bilderna. Fantastiska människor med sån glädje, trots att de inte har så mycket materiellt, men kärleken och tacksamheten de har för andra människor är något jag önskar vi hade mer av i Sverige.

 

 

Våra arbetstider på sjukhuset var på ca 6 timmar/dag där vi fick vara på olika avdelningar och se spännande ögonoperationer, kejsarsnitt, vaginal förlossning och andra mindre ingrepp. Vi fick även vara med och göra hälsokontroller på gravida kvinnor. Något vi fick göra flera gånger var att åka på outreach vilket är när man åker ut i andra byar och skolor och vaccinerar barnen där. Det gällde att ta mycket eget ansvar och kunna ta initiativ när man var på sjukhuset. Vi gick runt och frågade massa frågor och fick vara med om mycket.

På fritiden tog vi tiden att lära känna folket i byn, och spenderade tid med barnen från skolan i närheten. Det gick inte en enda dag där vi hade tråkigt.

Min sjukhuspraktik i Tanzania var en lärorik och rolig resa som jag rekommenderar andra att göra om de får chansen till det.

/Ariana