Om skolan

Vård- och omsorgsgymnasiet är en liten, personlig skola, där alla känner alla. Lärare och mentorer ser varje elev och kan därför aktivt ge stöd så att du når dina mål.

Om skolan

Vård- och omsorgsgymnasiet i Sollentuna är ett gymnasium som är inriktat på utbildning inom vård, hälsa och omsorg. Skolan som tidigare hette Consensum har funnits i drygt 10 år.  Det innebär att vi har stor erfarenhet av att utbilda kompetenta undersköterskor som antingen fått bra jobb direkt efter gymnasiet eller valt att plugga vidare på högskolan.

Jobba med människor

Vet du att det kommer behövas ungefär 240 000 nya medarbetare inom vård och omsorg fram till 2026? * Det betyder att du som väljer att utbilda dig inom detta område kommer möta en arbetsmarknad med stora behov och många möjligheter. Vård- och omsorgsgymnasiet gör dig väl förberedd för framtiden, antingen du vill ha jobb direkt efter gymnasiet eller om du vill läsa vidare på högskolan. Att skolan är certifierad som ett Vård- och omsorgscollage är en kvalitetsgaranti för utbildningen.

(*Uppgifter från Sveriges kommuner och landsting, 2018)

”Dessutom leder praktiken för många elever – både till extrajobb under studietiden – och anställning efter examen.”

Praktik som leder till jobb

Skolan har bra relationer och nära samarbeten med olika arbetsplatser inom vård och omsorg. Praktik (Arbetsplatsförlagt lärande, APL) är en viktig del av din utbildning. En praktikplats ger nya kunskaper och erfarenheter. Dessutom leder praktiken till jobb för många av våra elever – både extrajobb under studietiden och anställning efter examen.

 

Kunskap i ett sammanhang

Vi vet att trygghet och en känsla av sammanhang är viktiga faktorer för motivation och studieglädje. Eftersom skolan är specialiserad på inom vård och omsorg kan lärare i olika ämnen samarbeta i gemensamma teman.  Genom studiebesök och externa föreläsare blir kopplingen mellan kursinnehåll och verklighet ännu större. Med vår kunskap inom hälsoområdet ser vi att fysisk aktivitet också är viktig för att orka plugga. Därför får du som elev ett bidrag till kort på Friskis & Svettis. Tränar du mer än 30 gånger får du hela kortet betalt.

”Vi har ett stort nätverk av kontakter med arbetsgivare, skolor, tidigare elever och andra som också brinner för utbildning och vård, hälsa och omsorg.

Vårt nätverk

Vård- och omsorgsgymnasiet i Sollentuna hette tidigare Consensum och har utbildat gymnasieelever inom vård och omsorg i mer än 10 år. Det gör att vi har ett stort nätverk av kontakter med arbetsgivare, skolor, tidigare elever och andra som också brinner för utbildning och vård, hälsa och omsorg.

Vård- och omsorgscollege

Vård- och omsorgscollege, VOC, har till syfte att skapa hållbar och framgångsrik kompetensförsörjning inom vård och omsorg. Här ingår arbetsgivare och utbildningssamordnare på både lokal och regional nivå. För att garantera kvalitet på utbildning och praktikplatser krävs certifiering, något som Vård- och omsorgsgymnasiet har.

Läs mer om VOC

World of Skills

World Skills Sweden har som uppdrag arbeta med att öka intresse, status samt kvalitet för yrkesutbildningar. Årligen anordnas olika yrkestävlingar, bl a yrkes-SM. 2018 gick två elever från oss till final i kategorin undersköterska. Jonna Mjörnell gick sedan vidare till VM där hon tog brons. Jonna är idag färdig sjuksköterska, men fortfarande ambassadör för yrkesutbildningar. 

Läs mer om Jonna och World Skills Sweden här.

World Skills Sweden driver också webbsidan dintalang.se som berättar om yrkesprogrammen. Komikern Jonas Hallberg besökte oss för att följa Idun i årskurs 3 under en skoldag på vård- och omsorgsprogrammet. 

Se filmen här.

Vår huvudman: 

Aprendere Skolor

Aprendere Skolor  bedriver verksamhet inom grundskola, anpassad grundskola, gymnasieskola, anpassad gymnasieskola, resursskola och vuxenutbildning.

Läs mer på: