I mitten av november var det dags för  yrkestävling för elever som går vård- och omsorgsprogrammet på olika skolor i Stockholm. Idun Harnesk från  Vård- och omsorgsgymnasiet, vann tävlingen och har nu tagit ett steg närmare Yrkes-SM som går av stapeln i Växjö i maj. 

Idun Harnesk från Vård- och Omsorgsprogrammet

Under tävlingen testas elevernas kunskaper genom ett verklighetsnära rollspel på en stor scen. Patienten spelas av en skådespelare. Idun fick börja med att läsa igenom “journalen”. Nästa steg var att gå in till patienten, som var lite dement och förlamad i ena sidan efter en stroke. Hennes uppgift var att ta blodtryck, lägga om ett ytligt sår, ge mediciner, sätta på stödstrumpor och plocka i ordning på rummet. 

Vid sidan av det uppbyggda sjukhusrummet stod tre domare och gjorde anteckningar. Det som bedöms är sådant som bemötande, hygienrutiner och förmågan att genomföra efterfrågade vårdinsatser. 

Idun klarade uppgifterna på bästa sätt och hade stort tålamod med den lite förvirrade patienten och tog sig an alla vårdmoment lugnt och metodiskt. 

– Jag var ganska nervös, men jag försökte bara fokusera på att göra en sak i taget, sa Idun efter det att hon mottagit sitt diplom. 

Vi är så stolta över Idun och önskar lycka till på nästa deltävling i Linköping. Vill du veta mer om yrkestävlingar finns information på Worldskills Swedens hemsida.